W NUMERZE 8(90)/2003
273 | Artykuł wstępny | |
CZYNNIKI CHŁODNICZE | ||
274 | Stefan RESZEWSKI Bogusław BIAŁKO Zbigniew KRÓLICKI |
Kondensacja roztworów zeotropowych węglowodorów W artykule opisano proces skraplania zachodzący w skraplaczu chłodniczym, chłodzonym konwekcyjnie. Scharakteryzowano dwufazowy przepływ modelowy skraplającego się czynnika chłodniczego wewnątrz rury. Przedstawiono i omówiono najnowsze korelacje opisujące współczynnik wnikania ciepła od strony skraplającego się czynnika jednorodnego i roztworów czynników. |
KLIMATYZACJA I WENTYLACJA | ||
282 | Anna CHARKOWSKA | Ocena ilościowa zanieczyszczenia pyłowego i mikrobiologicznego w instalacjach wentylacyjnych i klimatyzacyjnych Omówiono najczęściej stosowane metody służące do oceny ilości pyłu w instalacjach wentylacyjnych i klimatyzacyjnych, oparte o analizę grawimetryczną jego masy oraz metody prowadzące do określenia grubości zalegającej warstwy pyłu. Przedstawiono w nim także sposoby oceny zanieczyszczenia mikrobiologicznego pyłu znajdującego się w instalacjach, jak również metody poboru próbki powietrza do oznaczeń mikrobiologicznych. |
TECHNOLOGIA CHŁODNICZA ŻYWNOŚCI | ||
289 | Sabina WOLAK Franciszek KLUZA |
Mikrostruktura zamrażanych owoców papryki W artykule przedstawiono ogólną charakterystykę wpływu kinetyki zamrażania na strukturę tkanki owoców papryki warzywnej Capsicum annuum L. Ocenę mikrostruktury prób przeprowadzono w oparciu o obrazy uzyskane przy użyciu mikroskopii optycznej i elektronowej mikroskopii skaningowej (SEM), z zastosowaniem odpowiednich powiększeń. Wykazano, że zależnie od szybkości procesu zamrażanie powoduje zróżnicowane uszkodzenia strukturalne tkanek obniżające jakość papryki. Zakres uszkodzeń zmniejszał się w miarę wzrostu szybkości zamrażania, a po przekroczeniu 8,5 cm/h uszkodzenia struktury były minimalne. |
INFORMACJE OGÓLNE | ||
294 | Aleksander PALIWODA | Nowy hydrauliczny układ chłodniczy (HUCH) |
298 | Zenon BONCA | Otwarcie nowej siedziby firmy WIGMORS |
301 | Nowy centralny magazyn firmy TERMO SCHIESSL | |
ARTYKUŁY SPONSOROWANE | ||
303 | Stanisław BIAŁEK Dariusz STEFANOWSKI |
Systemy klimatyzacji sal operacyjnych produkcji KLIMORU. Część 4 |
306 | (GEA Grasso) | Nie rezygnujmy z dobrego samopoczucia |
310 | (ELEKTRONIKA S.A.) | Produkty ELECTROLUX |
GDZIE I JAK | ||
314 | Prenumerata, zakup pisma. Co w następnych numerach |
CONTENTS Of No. 8(90)/2003
273 | Editorial | |
REFRIGERATING MEDIA | ||
274 | Stefan RESZEWSKI Bogusław BIAŁKO Zbigniew KRÓLICKI |
Condensation of zeotropic mixtures of hydrocarbons A process of vapour condensation in refrigerating forced convective cooled condenser has been described in the paper. Two phase flow of condensing vapour inside tube has been analysed. New correlations for heat transfer during condensation of pure refrigerants and mixtures inside tube have been presented and discussed in the paper. |
AIR-CONDITIONING AND VENTILATION | ||
282 | Anna CHARKOWSKA | Quantitative assessment of dust and microbiological air pollution in ventilation and air-conditioning systems The most widely applied approaches of assessment of quantity of dust in ventilation and air-conditioning systems have been presented. A close attention has been paid to the methods based on gravimetric analysis as well as methods based on the measurements of the dust layer thickness. The methods of estimation of microbiological pollution of dust inside ventilation and air-conditioning installations as well as a method of collecting of dusted air sample for microbiological estimation purpose have been presented. |
FOOD REFRIGERATION TECHNOLOGY | ||
289 | Sabina WOLAK Franciszek KLUZA |
Microstructure of frozen paprika The effect of the kinetics of the freezing process on structure of tissues of paprika Capsicum annuum L has been presented. An assessment of microstructure of samples have been carried out on the basis of application of optical microscopy as well as scanning electronic microscopy (SEM). The authors have showed that depending on freezing rate the various damages of tissue structure occur lowering the quality of paprika. The damages have decreased as the freezing rate increased and for freezing rate greater than 8,5 cm/h the negligible damages have been found. |
GENERAL INFORMATION | ||
294 | Aleksander PALIWODA | New hydraulic refrigeration device |
298 | Zenon BONCA | Opening of new seat of WIGMORS |
301 | New central warehouse of TERMO SCHIESSL | |
COMMERCIAL PAPERS | ||
303 | Stanisław BIAŁEK Dariusz STEFANOWSKI |
Air-conditioning systems of operating theatres of KLIMOR. Part 4 |
306 | (GEA Grasso) | We don't resign to be in condition |
310 | (ELEKTRONIKA S.A.) | Products of ELECTROLUX |
WHERE &HOW | ||
314 | About next issues.Subscription,purchase of the single issues |