W NUMERZE 2(108)/2005

 

49 Artykuł wstępny
KLIMATYZACJA I WENTYLACJA
50 Krzysztof KAISER Zalecenia normatywne dla systemów wentylacji i klimatyzacji w szpitalach. Część 1.
Artykuł jest próbą określenia na podstawie istniejących norm, rozporządzeń i wytycznych, parametrów technicznych oraz warunków, jakie powinna spełniać wentylacja i klimatyzacja zastosowana w obiektach szpitalnych. W części pierwszej publikacji autor wskazuje normatywne obszary zastosowania klimatyzacji i wentylacji w tych obiektach ze szczególnym uwzględnieniem pomieszczeń higieniczno-sanitarnych, lokalizacji czerpni i wyrzutni powietrza, doboru i wymiarów przewodów wentylacyjnych, a także ich czystości i gładkości. Sporo uwagi poświęca zaleceniom dotyczącym odzysku ciepła i recyrkulacji powietrza stosowanych w tych systemach w obiektach szpitalnych oraz bezpieczeństwu przeciwpożarowemu, w tym wentylacji oddymiającej, a także ochronie przed hałasem i drganiami.
TECHNOLOGIA CHŁODNICZA ŻYWNOŚCI
62 Jacek POSTOLSKI Mrożona żywność wygodna.
Część 2. Mrożone półprodukty i wyroby przekąskowe.

Druga część obszernego cyklu artykułów poświęconych mrożonej żywności wygodnej. W części pierwszej, która ukazała się w numerze 8/2004 ( s. 254 ) autor przybliżył ogólne pojęcie żywności wygodnej, a także sprecyzował dwa terminy : mrożona i schłodzona żywność wygodna. Część druga cyklu poświęcona jest półproduktom i wyrobom przekąskowym. Omówione zostały w niej mrożone półprodukty pozyskiwane z surowców zwierzęcych: mięsne, drobiowe i rybne, a także mrożone półprodukty kulinarne, z podziałem na produkty mączne, ziemniaczane ( np. frytki i smażone placki ziemniaczane ) oraz przekąskowe ( Snack Food ), jak np. zyskująca na popularności mrożona pizza. Część trzecia cyklu będzie poświęcona mrożonym potrawom gotowym i produktom o specjalnym charakterze.
INFORMACJE OGÓLNE
68 Jerzy STACHOWIAK Wspomnienie o inż. Henryku KLIMASZEWSKIM.
69 Waldemar TARGAŃSKI Seminarium firmy Danfoss na Politechnice Gdańskiej.
72 Jacek ARENDT Seminarium naukowo - techniczne firmy TROX.
73 100-tne Świadectwo Kwalifikacji.
75 Regaty o Mistrzostwo Branży HVAC & REF. 2004.
78 BOC Czynniki Chłodnicze dokonuje zakupu CARE?
ARTYKUŁY SPONSOROWANE
79 Roel S. HOFFMAN Perspektywy zastosowania dwutlenku węgla ( R 744 ).
W artykule przedstawiono charakterystykę dwutlenku węgla ( R 744 ) jako czynnika chłodniczego ze wskazaniem obszarów jego zastosowania, głównie w układach kaskadowych R 717/R 744. Zwrócono szczególną uwagę na brak negatywnego oddziaływania tego czynnika na warstwę ozonową i jego niski potencjał cieplarniany. Dokonano porównania R 744 ze stosowanymi obecnie czynnikami syntetycznymi i amoniakiem, zarówno pod względem technicznym, jak i kosztowym. Stwierdzono, iż holenderska firma GTI Koudetechniek opanowała w stopniu profesjonalnym technikę projektowania i realizacji kaskadowych systemów chłodzenia z R 717 i R 744.
82 ELEKTRONIKA S.A. Z wizytą w ACC Compressors.
GDZIE I JAK
84 Prenumerata, zakup pisma. Co w następnych numerach



CONTENTS Of No. 3(109)/2005

 

87 Editorial
AIR CONDITIONING AND VENTILATION
50 Krzysztof KAISER Standard recommendations for ventilation and air conditioning systems in hospitals. Part 1
The paper deals with recommended technical parameters and requirements for ventilation and air conditioning systems in hospitals basing on standards, technical recommendations and guidelines. The technical standards and recommendations for ventilation and air conditioning systems of hygienic rooms in hospitals, localization of air intake chambers and air exhaust chambers, choice of geometry, recommended smoothness and cleanness of ventilation ducts have been presented in the first part of the paper. A close attention has been paid to the recommendations on the heat recovery and air recirculation in ventilation systems, fire-safety systems as well as protection against noise and vibrations.
REFRIGERATION FOOD TECHNOLOGY
62 Jacek POSTOLSKI Frozen convenient food.
Part 2. Frozen semi-finished products and snack food

This is the second part of the paper on frozen convenient food. In the first part of the paper (published in No. 8/2004, p. 254) author dealt with the concept of convenient food as well as concepts of frozen convenient food and cooled convenient food. The second part of the paper deals with semi-finished products and snack food. A close attention has been paid to frozen semi-finished products made of meat, poultry and fish as well as frozen semi-finished floury and potato food (e.g. fried potatoes, potato cakes) and frozen snack food such as frozen pizza. The third part of the paper will be devoted to ready frozen dishes as well as special frozen products.
GENERAL INFORMATION
68 Jerzy STACHOWIAK In memoriam of Henryk KLIMASZEWSKI
69 Waldemar TARGAŃSKI Seminar of Danfoss at Technical University of Gdansk
72 Jacek ARENDT Seminar organised by TROX
73 100-th Certificate of Competence
75 HVAC & REF. 2004 championship regattas
78 BOC Refrigerants
COMMERCIAL PAPERS
79 Roel S. HOFFMAN Prospects of application of carbon dioxide (R 744)
The characteristics of carbon dioxide (R 744) as refrigerating fluid have been presented in the paper. A close attention has been paid to the application of carbon dioxide in R 717/R 744 cascade systems. Carbon dioxide is ozone save and low greenhouse potential refrigerant. Carbon dioxide has been compared to synthetic refrigerants and ammonia in terms of technical aspects and cost effectiveness. The Dutch enterprise GTI Koudetechniek offers professional design of R 717/R 744 cascade systems.
82 ELEKTRONIKA S.A. Visit to ACC Compressors
WHERE & HOW
84 About next issues. Subscription, purchase of the single issues

powrót do strony głównej