W NUMERZE 4(122)/2006

 

145 Artykuł wstępny
PODSTAWY TEORETYCZNE
146 Sergiy FILIN Wykorzystanie fizycznych własności lodu do polepszenia pracy wytwornic lodu.
Artykuł jest wybranym fragmentem nowej, przygotowanej przez autora monografii, poświęconej technice i technologii produkcji sztucznego lodu. Jego tematem jest zagadnienie wykorzystania fizycznych własności lodu do poprawy pracy wytwornic lodu. W publikacji przedstawiono analizę różnych możliwości wykorzystania zjawiska przyrostu objętości wody i jej roztworów podczas ich krystalizacji. Autor zwraca uwagę na wykorzystanie tego zjawiska przede wszystkim do wyjmowania lodu z form w wytwornicach lodu, przywołując wiele rozwiązań patentowych tych urządzeń. Inną możliwością jest wykorzystanie tego efektu jako źródła siły mechanicznej w podnośnikach
KLIMATYZACJA I WENTYLACJA
154 Edmund NOWAKOWSKI Zapotrzebowanie na ciepło do podgrzania powietrza wentylacyjnego.
W artykule podjęty został niezwykle istotny problem wyznaczania zapotrzebowania na ciepło do podgrzania powietrza wentylacyjnego w budynkach mieszkalnych. W części wstępnej autor odwołuje się do wymagań zawartych w "Warunkach technicznych...." oraz do normy dotyczącej obliczenia sezonowego zapotrzebowania na ciepło do ogrzania budynków mieszkalnych i zamieszkania zbiorowego PN-B-02025. Przedstawia algorytm obliczeniowy zawartych w tytule strat ciepła. Materiał zawiera szereg danych odnośnie temperatur pomocnych do wykonania obliczeń wraz z odpowiednim komentarzem.
TECHNOLOGIA CHŁODNICZA ŻYWNOŚCI
159 Jacek POSTOLSKI Prawie wszystko o ... TECHNOLOGII CHŁODNICZEJ ŻYWNOŚCI ( 19 ) 2. Chłodnictwo w przechowalnictwie i przetwórstwie. 2.4 Tradycyjne przechowywanie produktów schłodzonych.
Czwarta część cyklu publikacji poświęconych technice chłodniczej w przetwórstwie i przechowalnictwie. Autor omawia w niej zagadnienie tradycyjnych metod przechowywania produktów schłodzonych. Zwraca uwagę na warunki klimatyczne określane przez parametry wilgotnego powietrza oraz okresy przechowywania, a także na dodatkowe zabiegi wspomagające ograniczenie przemian biotycznych w schłodzonej żywności, takie jak ozonowanie komór lub ich naświetlanie promieniami ultrafioletowymi. Szczegółowo omawia warunki przechowywania chłodniczego : owoców i warzyw, zbóż, ziemniaków, mięsa, dziczyzny i drobiu, ryb, produktów mleczarskich, jaj w skorupach. Zwraca uwagę na proces odchładzania produktów. Kolejny odcinek tego cyklu poświęcony będzie specjalnym technologiom pakowania i przechowywania.
INFORMACJE OGÓLNE
165 Mgr inż. Jerzy MAZUR ( 1940 - 2006 ).
166 Jerzy STACHOWIAK Relacja z Targów Książki we Wrocławiu.
168 Robert MAREK INSTALACJE 2006 - Międzynarodowe Targi Branży Instalatorskiej.
171 Waldemar TARGAŃSKI Chłodnicze spotkanie w ciepłym klimacie.
174 Waldemar TARGAŃSKI Nowe wyposażenie uczelni uroczyście przekazane do użytku.
177 VII Zjazd Dystrybutorów FUJITSU połączony z obchodami X-lecia istnienia firmy KLIMA-THERM
ARTYKUŁY SPONSOROWANE
179 Robert MAREK Regulatory stałego przepływu typu VFL firmy TROX.
181 Dariusz STEFANOWSKI Modułowe centrale basenowe MCKB. Część III.
184 Nowe chłodnice Gea Kuba - Economy Line
GDZIE I JAK
186 Prenumerata, zakup pisma. Co w następnych numerach



CONTENTS Of No. 4(122)/2006

 

145 Editorial
BASIC PRINCIPLES
146 Sergiy FILIN Physical properties of ice in ice makers operation improvement
The paper is a fragment of a new book on ice manufacturing. It deals with the use of physical properties of ice to improve ice makers operation. Utilization methods of the increase in volume during water and water solutions crystallization are discussed, especially for the ice removal from the moulds of ice makers. Some patented solutions are presented. Utilization of this effect as a source of mechanical force in elevators is another idea.
AIR CONDITIONING AND VENTILATION
154 Edmund NOWAKOWSKI Heat demand for air heating in ventilation
The paper deals with a very important problem of heat demand determination for air heating in house ventilating systems. Technical requirements and PN-B-02025 standard are discussed. An algorithm for heat demand calculation, useful temperature data and appropriate annotations are presented.
REFRIGERATION FOOD TECHNOLOGY
159 Jacek POSTOLSKI Almost everything about… REFRIGERATION FOOD TECHNOLOGY (19) Refrigeration in application to food storage and food processing. Traditional techniques of cooled products storage
This is the fourth part of the cycle of papers dealing with the basic principles of refrigeration food technology. Traditional techniques of cooled food storage methods are described, with proper storage conditions and additional operations inhibiting biological activity, such as cold room ozonization or application of ultraviolet radiation. The products taken into account are: friuts and vegetables, corn, potatoes, meat and poultry, fishes, dairy produce and eggs. The next part of this cycle will deal with special packaging and storage techniques.
GENERAL INFORMATION
165 Mgr inż. Jerzy MAZUR ( 1940 - 2006 ).
166 Jerzy STACHOWIAK Book Fair in Wrocław
168 Robert MAREK INSTALACJE 2006 - International Fair of Installation Branch.
171 Waldemar TARGAŃSKI Warm reception of refrigeration staff.
174 Waldemar TARGAŃSKI New refrigerating equipment for Gdańsk Univerity of Technology.
177 VII Meeting of FUJITSU Contractors and cellebration of the 10th anniversary of KLIMA-THERM.
COMMERCIAL PAPERS
179 Robert MAREK Constant flow regulators VFL by TROX.
181 Dariusz STEFANOWSKI Central units for swimming pools of MCKB type by KLIMOR. Part III.
184 New air coolers Gea Kuba - Economy Line
WHERE & HOW
186 About next issues. Subscription, purchase of the single issues

powrót do strony głównej