W NUMERZE 2(156)/2009
45 | Artykuł wstępny | ||||||||||||||||
46 | Sylwetka i dorobek inż. Jacka Postolskiego.
Prezentacja sylwetki, przebiegu pracy zawodowej i dorobku wybitnego specjalisty z dziedziny technologii chłodniczej żywności, inż. Jacka Postolskiego, który w tym roku obchodzi jubileusz 80-tej rocznicy urodzin. Początki jego kariery zawodowej związane są z kilkunastoletnią aktywną pracą w chłodni składowej we Włocławku, gdzie zajmował kolejno wszystkie stanowiska kierownicze związane z technologią chłodniczą. Następnie przez okres ponad 20. lat pracował w Centralnym Laboratorium Chłodnictwa w Łodzi, prowadząc wiele niezwykle ważnych badań, w tym doświadczalnych m. innymi nad jakością mrożonych owoców. Istotną pozycję w dorobku dostojnego Jubilata stanowi jego ponad 50-letnia działalność publikacyjna, na którą składa się ponad 100 artykułów drukowanych w krajowej prasie technicznej, współautorstwo opracowań broszurowych i książkowych, w tym tłumaczone na kilka języków wspólne dzieło z inż. Z. Grudą "Zamrażanie żywności", i szereg innych, jak np. tłumaczenie z języka rosyjskiego znanej publikacji G. B. Cziżowa "Procesy cieplne w technologii chłodniczej produktów żywnościowych". |
||||||||||||||||
TECHNOLOGIA CHŁODNICZA ŻYWNOśCI | |||||||||||||||||
54 | Jacek POSTOLSKI | Mrożona żywność wygodna.
Część 5. Podstawy produkcji przemysłowej.
Piąta część cyklu artykułów poświęconych mrożonej żywności wygodnej. Część druga została poświęcona mrożonym półproduktom i wyrobom przekąskowym ( nr 2/2005 ), część trzecia mrożonym potrawom gotowym i produktom o specjalnym charakterze ( nr 8/2005 ), zaś część czwarta mrożonym deserom, w tym przede wszystkim lodom ( nr 9/2006 ). Prezentowana w tym numerze część piąta poświęcona jest podstawom produkcji przemysłowej żywności wygodnej. Autor przedstawił w niej istotę i zasady prowadzenia takiej produkcji, omawiając stawiane jej wymagania higieniczno-sanitarne i zachodzące procesy wymiany ciepła. Przedstawione zostały również podstawowe techniki oraz urządzenia wykorzystywane do obróbki kulinarnej zarówno ciepłem suchym, jak i ciepłem mokrym. |
|||||||||||||||
61 | Jacek POSTOLSKI | Utrwalanie zamrażalnicze ryb i innych produktów morza.
Część 4. Przechowywanie zamrożonych produktów.
Czwarta część cyklu artykułów poświęconych problematyce technologii utrwalania zamrażalniczego ryb i innych produktów morza. W części pierwszej ( nr 3/2004 ) autor omówił m. innymi skład i właściwości ryb, w tym sporo uwagi poświęcił ich przydatności do zamrażania i technikom wykorzystywanym do ich szybkiego wychładzania. W części drugiej ( nr 6-7/2004 ) zwrócona została uwaga na techniki zamrażania stosowane na statkach rybackich, a także na technologiczne aspekty tego procesu. Część trzecia ( nr 5/2008 ) poświęcona została przetwórstwu przemysłowemu, w tym mrożonym półproduktom z ryb, mrożonym farszom rybnym oraz przetwarzaniu i zamrażaniu bezkręgowców. W prezentowanej w tym numerze części czwartej omówione zostały warunki i okresy przechowywania mrożonych ryb, w tym zachodzące w nich typowe zmiany przechowalnicze. |
|||||||||||||||
66 | Jacek POSTOLSKI | Prawie wszystko o ... TECHNOLOGII CHŁODNICZEJ
ŻYWNOśCI (36)
5. Wykorzystanie mrożonej żywności.
5.4 Odwracalność zmian jakościowych.
Czwarta część cyklu artykułów poświęconych podstawom teoretycznym procesu rozmrażania. W jego części drugiej ( nr 10/2008 ) autor omówił tradycyjne techniki rozmrażania produktów oraz przedstawił przykładowe wzory pozwalające obliczyć czas tego procesu. Część trzecia ( nr 1/2009 ) poświęcona została niekonwencjonalnym technikom tego procesu, a jest to przede wszystkim rozmrażanie mikrofalowe oraz dielektryczne. W końcowej części przedstawiona została ocena użytkowa różnych metod rozmrażania. Część czwarta tego cyklu poświęcona jest zagadnieniu odwracalności zmian jakościowych w produktach mrożonych, w tym przede wszystkim wpływowi procesu zamrażania i rozmrażania produktów na wielkość wycieku rozmrażalniczego. |
|||||||||||||||
KLIMATYZACJA I WENTYLACJA | |||||||||||||||||
71 | Krzysztof KAISER | Generacja i propagacja dźwięku w zaworach regulacyjnych
instalacji wodnych.
|
|||||||||||||||
INORMACJE OGÓLNE | |||||||||||||||||
78 | Waldemar TARGAŃSKI | Seminarium firmy Danfoss na Politechnice Gdańskiej.
|
|||||||||||||||
80 | Kolejne szkolenia i świadectwa Kwalifikacji w Ośrodku Egzaminacyjnym Politechniki Gdańskiej
|
||||||||||||||||
ARTYKUŁY SPONSOROWANE | |||||||||||||||||
85 | EMERSON | Sieciowe agregaty skraplające z elektroniczną regulacją wydajności
do wieloparownikowych systemów chłodniczych. Część 1.
|
|||||||||||||||
GDZIE I JAK | |||||||||||||||||
90 | Prenumerata, zakup pisma. Co w następnych numerach.
|