W NUMERZE 6-7(160-161)/2009
201 | Artykuł wstępny | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
TECHNIKA CHŁODNICZA W MEDYCYNIE | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
202 | Elżbieta ŻMUDA | Selektywne chłodzenie mózgu noworodka po niedotlenieniu
okołoporodowym.
Cześć 2. Koncepcja hybrydowego systemu selektywnego
chłodzenia mózgu noworodka.
Mózg ludzki jest organem delikatnym, dlatego tak ważne jest zadbanie o to, aby już w momencie przyjścia na świat noworodek miał zapewnioną, w razie konieczności możliwość minimalizacji uszkodzeń neurologicznych, spowodowanych niedotlenieniem okołoporodowym. Niedotlenienie to w dramatyczny sposób zaburza homeostazę mózgu, który jako organ najbardziej energochłonny potrzebuje najwięcej tlenu. Zapoczątkowane brakiem tlenu procesy biochemiczne mają zgubne skutki dla układu nerwowego, w szczególności rozwijającego się. Hipotermia, czyli stan oziębienia poniżej pewnych wartości temperatur, spowalnia znacznie lub całkowicie wyhamowuje poszczególne reakcje, i to leży u podstaw jej własności neuroprotekcyjnych. Powyższe twierdzenie poparte licznymi faktami naukowymi leży u podstaw koncepcji selektywnego chłodzenia mózgu i czyni je sensownym. Tym zagadnieniom oraz dostępnym na świecie rozwiązaniom systemu chłodzenia mózgu poświęcona była część pierwsza tej publikacji ( „TCHK” nr 4-5, s. 138 ). W części drugiej podano przyjęte założenia techniczne dla projektowanego systemu, a dalej ocenę techniczno-użytkową rozważanych wariantów proponowanych rozwiązań, spośród których jako najkorzystniejszy wytypowano system hybrydowy. Przedstawiono również ocenę strumienia ciepła w górnej części głowy noworodka. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
CZYNNIKI CHŁODNICZE | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
208 | Konrad KALINOWSKI | Bezpieczne stosowanie amoniaku w urządzeniach
chłodniczych.
Artykuł poświęcony zasadom bezpiecznego stosowania amoniaku w urządzeniach chłodniczych. W jego części wstępnej przypomniane zostały istotne właściwości techniczno –użytkowe tego naturalnego płynu niskowrzącego. Zwrócono w nim uwagę na obecne zastosowania tego czynnika w technice chłodniczej. Omówiono zagrożenia związane z jego stosowaniem i na tym tle sformułowano ogólne zasady bezpieczeństwa użytkowania amoniaku. Sporo miejsca autor poświęcił niezwykle istotnemu zagadnieniu bezpiecznego wykonania instalacji chłodniczej. Stosowane w rozwiązaniach praktycznych rozwiązania urządzeń amoniakalnych realizujących chłodzenie bezpośrednie i pośrednie, to kolejny omawiany w tym materiale problem. W końcowej części opracowania podane zostały wymagania bezpieczeństwa, jakie niezależnie od systemu chłodzenia muszą spełniać amoniakalne maszynownie chłodnicze. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
TECHNOLOGIA CHŁODNICZA ŻYWNOŚCI | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
217 | Jacek POSTOLSKI | Prawie wszystko o ... TECHNOLOGII CHŁODNICZEJ
ŻYWNOŚCI (39)
5. Wykorzystanie mrożonej żywności.
5.7 Przygotowanie zamrożonych produktów do spożycia.
Siódma i ostatnia część cyklu artykułów poświęconych podstawom teoretycznym procesu rozmrażania. W jego części piątej ( nr 3/2009 „TCHK” ) autor omówił problem jakości i trwałości produktów rozmrożonych, zwracając szczególną uwagę na zachodzące w nich przemiany enzymatyczne i mikrobiologiczne. Część szósta ( nr 4-5/2009 „TCHK” ) poświęcona była zastosowaniu przemysłowemu zamrożonych surowców roślinnych i zwierzęcych. W części siódmej autor porusza niezwykle istotny problem prawidłowego przygotowania zamrożonych produktów do spożycia przez konsumenta. Przedstawia postępowanie w tym zakresie w odniesieniu do mrożonych owoców, warzyw, pieczywa, frytek, produktów zwierzęcych, a także zamrożonych produktów o wysokim stopniu przetworzenia. Szczególną uwagę zwraca na właściwe wykorzystanie popularnych w ostatnich latach mikrofal do przygotowania zamrożonej żywności do spożycia. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
INORMACJE OGÓLNE | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
224 | Komunikat Ministerstwa Środowiska | Fluorowe gazy cieplarniane
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
225 | Michał DOBRZYŃSKI | 4 lipca: Dzień Niepodległości czy Dzień Nicości?
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
228 | Michał DOBRZYŃSKI | Walne Zebranie Członków Krajowego Forum
Chłodnictwa 2009.
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
232 | Eksperci wymieniają doświadczenia w Norymberdze.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
234 | Sergiy FILIN | Szczecin – miasto przyjazne reeferom.
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
237 | Waldemar TARGAŃSKI | Seminaria firm GEA Grasso i BUDERUS na
Politechnice Gdańskiej.
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
239 | Konferencja ProClimate 2009 w Poznaniu.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
241 | Targi CholodExpo Rossija w Moskwie.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
243 | DuPont | Przezbrajanie instalacji klimatyzacyjnych na R 22 w firmie Telecom
Italia.
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
245 | EURAMMON | Chłodzić naturalnie.
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
248 | Wkład AREA do energooszczędności rozwiązań stosowanych w chłodnictwie
i klimatyzacji.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
249 | Największa instalacja ogniw fotowoltaicznych w Polsce.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
250 | Kolejne szkolenia i Świadectwa Kwalifikacji w Ośrodku Egzaminacyjnym
Politechniki Gdańskiej.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ARTYKUŁY SPONSOROWANE | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
254 | Alfa Laval | Nowe rozwiązanie oddzielacza ciekłego amoniaku dla parowników
zlanych.
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
255 | Pierwszy skraplacz typu GVX firmy Guntner w technologii microox.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
GDZIE I JAK | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
258 | Prenumerata, zakup pisma. Co w następnych numerach.
|