W NUMERZE 2(96)/2004
39 | Artykuł wstępny | |
WYMIANA CIEPŁA | ||
40 | Tadeusz BOHDAL Henryk CHARUN Marian CZAPP |
Nowe spojrzenie na proces wrzenia w przepływie Przedstawiono aktualny stan wiedzy dotyczący procesu wrzenia pęcherzykowego w przepływie. Na podstawie jego analizy oraz wyników badań własnych, w części pierwszej artykułu podano nowe kryteria pozwalające wyznaczyć punkt początku wrzenia pęcherzykowego w przepływie. Uwzględniono charakterystyczne oddziaływania dynamiczne towarzyszące temu procesowi oraz nowe proekologiczne czynniki chłodnicze |
ABSORPCYJNE URZĄDZENIA CHŁODNICZE | ||
45 | Dariusz BUTRYMOWICZ | Wybrane zagadnienia z techniki chłodniczej i klimatyzacyjnej.
Absorpcyjne urządzenia chłodnicze. Część 3 Artykuł poświęcony jest podstawowym obliczeniom cieplnym obiegu teoretycznego amoniakalno-wodnych absorpcyjnych urządzeń chłodniczych wyposażonego w układ wymienników regeneracyjnych. Budowa i sposób działania tych urządzeń zostały omówione w części pierwszej cyklu (TCHK, nr. 4/1999), natomiast zasady prowadzenia obliczeń teoretycznych obiegu tych urządzeń przedstawiono w drugim odcinku cyklu (TCHK, nr. 5/1999). Zawarta w części trzeciej metodyka obliczeń wzbogacona została przykładem obliczeniowym, w którym przyjęto dane wyjściowe analogiczne jak do obliczeń obiegu bez wymiennika regeneracyjnego w części 2 |
TECHNOLOGIA CHŁODNICZA ŻYWNOŚCI | ||
49 | Jacek POSTOLSKI | Prawie wszystko o .... TECHNOLOGII CHŁODNICZEJ ŻYWNOŚCI
(10). 1.5 Podstawowe procesy, ich ważniejsze modyfikacje i warianty technologiczne. Część 1. Uwagi ogólne, procesy schładzania Pierwszy odcinek cyklu poświęconego charakterystyce podstawowych procesów dzania produktów żywnościowych wraz z ich ważniejszymi modyfikacjami i wariantami technologicznymi |
INFORMACJE OGÓLNE | ||
53 | Uwagi Krajowego Forum Chłodnictwa do projektu nowej ustawy o postępowaniu z substancjami zubożającymi warstwę ozonową | |
56 | Dariusz BUTRYMOWICZ | XXI Kongres Chłodnictwa w Waszyngtonie. Część 2Omówienie tematyki referatów prezentowanych podczas sesji tematycznych Kongresu, a poświęconych szerokiemu spectrum zagadnień związanych ze stosowaniem dwutlenku węgla w sprężarkowych urządzeniach chłodniczych |
61 | Notka informacyjna n/t rozprawy doktorskiej Waldemara TARGAŃSKIEGO | |
64 | Waldemar TARGAŃSKI | Seminaria VBW CLIMA ENGINEERING |
65 | BUDMA 2004 | |
66 | Kolejne szkolenia w Gdańskim Centrum Szkoleń i Certyfikacji | |
ARTYKUŁY SPONSOROWANE | ||
69 | Produkty firmy M.A.S. Sp. z o.o. | |
GDZIE I JAK | ||
72 | Prenumerata, zakup pisma. Co w następnych numerach |
CONTENTS Of No. 2(96)/2004
39 | Editorial | |
HEAT TRANSFER | ||
40 | Tadeusz BOHDAL Henryk CHARUN Marian CZAPP |
New outlook on flow boiling. Part 1 The state of the art of nucleate flow boiling has been discussed in the paper on the basis of the literature review. On the basis of the literature analysis as well as own experimental data the new criteria of the onset of the nucleate flow boiling have been proposed. The specific dynamic effects pertinent to the flow boiling have been included in the analysis. The new ecological refrigerants have been included in the database |
ABSORPTION REFRIGERATION DEVICES | ||
45 | Dariusz BUTRYMOWICZ | Selected problems in refrigeration and air-conditioning
engineering. Absorption refrigeration devices. Part 3 The third part of the paper deals with the calculation of theoretical cycle of ammonia-water absorption refrigeration device equipped with the internal heat transfer heat exchangers. The basic principles of operation of such refrigeration devices were described in the first part of the paper (TCHK, No. 4/1999), the basic principles of the calculation of the theoretical cycle of the simplified absorption devices were described in the second part of the paper (TCHK, No. 5/1999) |
REFRIGERATION FOOD TECHNOLOGY | ||
49 | Jacek POSTOLSKI | Almost everything about.... FOOD REFRIGERATION
TECHNOLOGY (10). 1.5. Basic processes, important modifications and technological variants. Part 1. General remarks, cooling processes The first part of the paper deals with characteristics of the basic processes of cooling process of food as well as the important modification and variants of these processes |
GENERAL INFORMATION | ||
53 | Remarks of the National Refrigeration Forum on the project of new legislation act on treatment of substances that deplete the ozone layer | |
56 | Dariusz BUTRYMOWICZ | XXI Congress of Refrigeration. Part 2The aspects of the application of carbon dioxide as a refrigerant discussed during technical sessions of the Congress have been described |
61 | Information note on PhD thesis of Waldemar TARGAŃSKI | |
64 | Waldemar TARGAŃSKI | Seminar of VBW CLIMA ENGINEERING |
65 | BUDMA 2004 | |
66 | Succeeding trainings at Gdańsk Center for Training and Personnel Certification | |
COMMERCIAL PAPERS | ||
69 | Products of the enterprise M.A.S. | |
WHERE & HOW | ||
72 | About next issues. Subscription, purchase of the single issues |