W NUMERZE 1(143)/2008
3 | Artykuł wstępny | |||||||||||||||||||||||||||||||
WYMIANA CIEPŁA | ||||||||||||||||||||||||||||||||
5 | Beata BIERNACKA | Procesy przemarzania gruntów i ich wpływ na właściwości
cieplne gruntów.
Znajomość rozkładu temperatury gruntu ma zasadnicze znaczenie w wielu dziedzinach, np. przy projektowaniu i eksploatacji systemów ogrzewania opartych na pompie ciepła, dla której dolnym żródłem jest właśnie grunt. Na wydajność gruntowego wymiennika ciepła istotny wpływ mają właściwości cieplne gruntu, takie jak: ciepło właściwe, przewodność i dyfuzyjność cieplna, a te zmieniają się m. innymi w zależności od jego wilgotności i temperatury. W artykule zwrócono uwagę na problem temperatury zamarzania wody w gruncie, a wraz z tym głębokość jego przemarzania i wpływ tego procesu na właściwości cieplne gruntu. |
||||||||||||||||||||||||||||||
KLIATYZACJA I WENTYLACJA | ||||||||||||||||||||||||||||||||
7 | Krzysztof Kaiser | Tłumienie hałasu i wibracji w instalacjach klimatyzacyjnych
i wentylacyjnych. Część 1
.
Pierwsza część większej całości, poświęconej jakże istotnemu w dobie współczesnej problemowi hałasu i wibracji, w tym konkretnym przypadku w odniesieniu do instalacji wentylacji i klimatyzacji, jako jednego z ważnych ich żródeł w budynkach mieszkalnych i obiektach użyteczności publicznej, np. w szpitalach. W części tej na wstępie autor definiuje pojęcie hałasu i wibracji. Omawia podstawowe wielkości charakteryzujące oba zagadnienia, a są to: dżwięki, ultradżwięki i infradżwięki. Przybliża takie pojęcia jak: próg słyszalności, poziom ciśnienie akustycznego, poziom natężenia dżwięku i mocy akustycznej, głośność dżwięku i jej poziom, skale głośności i wskażniki oceny hałasu. Materiał bogato ilustrowany wykresami i zestawieniami tabelarycznymi. |
||||||||||||||||||||||||||||||
TECHNOLOGIA CHŁODZNICZA ŻYWNOśCI | ||||||||||||||||||||||||||||||||
16 | Jacek POSTOLSKI | Prawie wszystko o ... TECHNOLOGII CHŁODNICZEJ
ŻYWNOśCI (31) 4. Przechowywanie i dystrybucja mrożonej żywności. 4.3 Łańcuch chłodniczy w obrotach mrożoną żywnością. Kolejna część cyklu poświęconego przechowywaniu i dystrybucji żywności. W części poprzedniej ( nr 11/2007 TCHK ) autor omówił czynniki technologiczne wspomagające jakość i trwałość mrożonej żywności, takie jak: opakowania ochronne i różne substancje o wybiórczym działaniu ochronnym. Publikowana w tym numerze część cyklu poświęcona jest łańcuchowi chłodniczemu w obrotach mrożoną żywnością. Wskazano w niej na istotne cechy tego łańcucha i jego poszczególne ogniwa, w tym duże obiekty chłodnicze, chłodnictwo w sieci handlowej i gospodarstwach domowych. W łańcuchu tym ważne miejsce zajmuje transport chłodniczy, w tym przede wszystkim drogowy, w którym chłodzenie przestrzeni ładunkowej uzyskiwane jest dzięki urządzeniom mechanicznym, ale również z wykorzystaniem ciekłego azotu lub płyt eutektycznych. Kolejna część cyklu poświęcona będzie wybranym problemom dystrybucji żywności mrożonej. |
||||||||||||||||||||||||||||||
INFORMACJE OGÓLNE | ||||||||||||||||||||||||||||||||
22 | 75-lecie istnienia i działalności firmy BOCK.
|
|||||||||||||||||||||||||||||||
Tematyczny spis treści rocznika 2007 "TCHIK"
|
||||||||||||||||||||||||||||||||
24 | Edmund GRUCHAŁA | SplywKajakowy.indd.pdf
|
||||||||||||||||||||||||||||||
26 | 6. Międzynarodowa Konferencja pod auspicjami MICH w Poznaniu.
OZIĘBIACZY POWIETRZA.
|
|||||||||||||||||||||||||||||||
29 | Kolejne świadectwa Kwalifikacji w Ośrodku Egzaminacyjnym Politechniki
Gdańskiej.
|
|||||||||||||||||||||||||||||||
33 | Nowy dyrektor handlowy w firmie KLIMA-THERM.
|
|||||||||||||||||||||||||||||||
35 | Jan WEKLUK | Z KLIWEKo w Dolomitach
|
||||||||||||||||||||||||||||||
ARTYKUŁY SPONSOROWANE | ||||||||||||||||||||||||||||||||
37 | 11. Bogdan BEDNARCZYK | Zagadnienia odzysku ciepła w urządzeniach
chłodniczych na podstawie doświadczeń firmy DK.
Część I.
|
||||||||||||||||||||||||||||||
GDZIE I JAK | ||||||||||||||||||||||||||||||||
44 | Prenumerata, zakup pisma. Co w następnych numerach.
|