Autor: Sergiy Filin
Wydawca: I.P.P.U. MASTA Sp. z o.o.
Rok wydania: 2006
Cena: 75,00 zł
ZAMÓWIENIE
"We współczesnej Ameryce
bezrobotny Amerykanin
zrezygnuje ze szklanki soku
w dobroczynnej stołówce,
jeśli nie znajdzie w niej kostki lodu..."
Wykorzystanie do celów chłodzenia źródła ciepła o niskim potencjale, czyli zimna
zakumulowanego w lodzie, jest najstarszą stosowaną dziedziną chłodnictwa, i we
współczesnej terminologii technicznej określa się ją jako technikęwytwarzania lodu,
w skrócie - lodotechnikę
Współczesna sytuacja ekologiczna na świecie, w tym groźne nasilenie efektu cieplarnianego
sprawia, że nadrzędne staje się zadanie zwiększenia efektywności energetycznej
wszystkich urządzeń energetycznych. Dotyczy to również urządzeń chłodniczych.
W warunkach, kiedy możliwości poprawienia sprawności maszynowego sposobu
produkcji zimna i bazujących na nich instalacji sprężarkowych już prawie wyczerpano,
dalsza optymalizacja charakterystyk energetycznych wspomnianych urządzeń
jest możliwa głównie
na drodze:
- akumulacji zimna oraz jej
pełnego i racjonalnego
wykorzystania;
- racjonalizacji i optymalizacji
nie tylko pojedynczych
procesów zamrażania
i odmrażania, ale
także algorytmu cyklu
produkcji lodu w całości,
zarówno od strony źródła
zimna jak i od strony
obiektu zamrażania;
- wykorzystania alternatywnych
sposobów chłodzenia,
w szczególności
w urządzeniach o małej
wydajności.
Spojrzenie na lód i jego modyfi kacje (śnieg, szron, woda) z jednej strony jako na produkt procesu chłodniczego, a z drugiej postrzeganie go jako zasobnika zimna, w sposób podstawowy wyróżnia tę monografię spośród innych prac z dziedziny techniki wytwarzania
lodu.
SPIS TREŚCI:
OZNACZENIA 5
WPROWADZENIE 7
1. Teoretyczne zasady wytwarzania sztucznego lodu
1.1. Lód w technice chłodniczej 11
1.2. Własności termofizyczne i mechaniczne lodu 13
1.3. Poszczególne etapy procesu technologicznego produkcji sztucznego
lodu oraz ich wpływ na parametry techniczne wytwornicy lodu 22
1.4. Podstawowe metody obliczania procesów zamrażania wody 31
1.5. Obliczenie procesów produkcji lodu kostkowego 40
1.6. Krystalizacja lodu z roztworów wodnych 49
2. Wytwornice lodu technologicznego
2.1. Przemysłowe wytwornice lodu blokowego i rurkowego 59
2.2. Bębnowe wytwornice lodu typu łuskowego 68
2.3. Wytwarzanie i zastosowanie lodu binarnego (ice-slurry) 74
2.4. Generatory śniegu i lodu granulowanego 81
3. Produkcja lodu spożywczego
3.1. Przygotowanie lodu w gospodarstwach domowych 87
3.2. Termoelektryczne kostkarki lodu 92
3.3. Sprężarkowe wytwornice lodu kostkowego 106
3.4. Nowe technologie produkcji i wykorzystania lodu spożywczego 113
4. Wykorzystanie lodu w akumulatorach zimna
4.1. Przemysłowe akumulatory zimna 126
4.2. Wypełnienia kuliste i wkłady 138
4.3. Akumulacja i wykorzystanie zimna zawartego w szronie 144
5. Metody intensyfikacji procesów produkcji lodu
5.1. Warstwowo-wynurzeniowa metoda zamrażania lodu 149
5.2. Wpływ kształtu komórki na wydajność wytwornicy lodu 158
5.3. Dwustronne zamrażanie w formach komórkowych 170
5.4. Optymalizacja konstrukcyjno-procesowa sprężarkowych wytwornic
lodu płytowego 180
6. Wykorzystanie fizycznych własności lodu do polepszenia pracy
wytwornic lodu
6.1. Wykorzystanie zjawiska przyrostu objętości wody i wodnych roztworów
podczas krystalizacji 188
6.2. Wykorzystanie oddziaływania pola magnetycznego i elektrycznego 201
6.3. Wykorzystanie różnych efektów fizycznych do realizacji procesów
odmrażania i wyjmowania lodu 209
PODSUMOWANIE I WNIOSKI 223
LITERATURA 225
ZAŁĄCZNIKI 237