NUMER BIEŻĄCY


Szanowni Czytelnicy !

Kiedy piszę tego wstępniaka w kalendarzu ku końcowi ma się listopad, i jak na tę porę roku przystało, za oknem jest szaro i śnieżno-deszczowo, czyli normalnie. Takie warunki nie sprzyjają nadmiernemu entuzjazmowi w wykonywaniu naszych codziennych obowiązków, a przy przemęczeniu działają wręcz demobilizujaco. I oto odrabiając zaległości w lekturze, natrafiłem na "Pomocnik psychologiczny", będący dodatkiem do 43 numeru tygodnika "Polityka" i opatrzony wielce zachęcającym podtytułem, a mianowicie "Żeby się chciało chcieć". Już w słowie wstępnym do tego interesującego zeszytu znajdujemy prostą radę możliwą do natychmiastowego zastosowania o takiej oto treści: "spróbuj się uczulić na czasownik muszę i w każdej sytuacji, kiedy wydaje ci się, że musisz, zastąp go czasownikiem chcę. To dość prosta recepta, ale problem z chęcią i niechęcią jest znacznie bardziej złożony, chociaż zapewne niewiele osób nad nim się zastanawia. Zachęcam Państwa do lektury wspomnianego materiału, bowiem zawiera on szereg cennych spostrzeżeń i porad, które szczególnie póŸną jesienią mogą być bardzo użyteczne. To pewne wskazanie dla świadomej poprawy stanu naszego ducha, teraz jednak przejdę do omówienia zawartości przekazywanego do Waszych rąk już 141 numeru "Techniki Chłodniczej i Klimatyzacyjnej".

Otwiera go artykuł Waldemara Targańskiego i Janusza T. Cieślińskiego poświęcony zjawiskom i problemom związanym z wrzeniem czynników chłodniczych podczas przepływu w rurach. Przytoczono w nim podstawowe parametry opisujące proces wrzenia oraz opisano poszczególne jego etapy. Zestawiono zasadnicze metody obliczania współczynnika przejmowania ciepła po stronie wrzącego czynnika. Zwrócono uwagę na trudności, na jakie napotykają próby stworzenia uniwersalnego modelu wrzenia. Część pierwszą tej publikacji poświęcono wrzeniu w rurach z rozróżnieniem dwóch etapów tego procesu, a mianowicie wrzenia przechłodzonego i wrzenia rozwiniętego.

Druga pozycja, to 5 część cyklu publikacji poświęconych problematyce oczyszczania powietrza, której autorem jest Krzysztof Kaiser. Omówione zostały w niej podstawowe własności i parametry filtrów powietrza, takie jak skuteczność filtracji, początkowa i końcowa strata ciśnienia na filtrze oraz inne parametry charakteryzujące filtry. Następna część tego cyklu będzie poświęcona badaniom filtrów powietrza. Kolejny materiał poświęcony jest przechowywaniu i dystrybucji żywności. W części poprzedniej ( nr. 10/2007 "TCHK" ) autor omówił zmiany przechowalnicze zachodzące w produktach w kontekście jakości i trwałości żywności mrożonej. Zwrócił w niej uwagę na przemiany chemiczne i biochemiczne, abiotyczne procesy fizyczne, ubytki masy produktów, oparzelinę mrozową, rekrystalizację, a także na wpływ wahań temperatury na zmiany jakościowe produktów. Publikowana w tym numerze część cyklu poświęcona jest wspomagającym jakość i trwałość mrożonej żywności czynnikom technologicznym, takim jak: opakowania ochronne, czy różne substancje o wybiórczym działaniu ochronnym. Kolejna część tego cyklu poświęcona będzie problematyce tzw. "łańcucha chłodniczego" w obrocie żywnością mrożoną.

Autorem następnego artykułu jest Michał Gliński, a jego tematem są nowoczesne rozwiązania systemów chłodzenia stosowane w mleczarniach. W części wstępnej rozpatrzono wybrane syntetyczne czynniki chłodnicze i porównano ich własności cieplno-użytkowe z amoniakiem. Następnie przedstawione zostały charakterystyki kilku istniejących rozwiązań systemów chłodzenia w wybranych mleczarniach wraz z ich oceną techniczną. W części drugiej artykułu omówiona zostanie charakterystyka instalacji w wybranej mleczarni, a następnie przedstawione dwa alternatywne rozwiązania systemu chłodzenia dla tego obiektu oparte na wytypowanych wcześniej długoterminowych płynach roboczy. Zostanie również przedstawiona ocena techniczno - ekonomiczna tych rozwiązań.

W dziale informacji znajdziecie Państwo trzy materiały. Informację o nowo otwartym w południowych Czechach przez firmę Emerson Climate Technologies zakładzie produkującym sprężarki półhermetyczne DWM Copeland. Prezentujemy również fotoreportaż z kolejnych szkoleń i egzaminów na świadectwo Kwalifikacji przeprowadzonych w ostatnim okresie w Gdańsku. Przy tej okazji warto zauważyć, że w Ośrodku Egzaminacyjnym Politechniki Gdańskiej wspomniany dokument uzyskało ogółem już 846 osób. Zamieściliśmy także przewidywaną tematykę kolejnych zeszytów "TCHK" w roku 2008. Zachęcam zarówno autorów, jak i firmy do zapoznania się z tą propozycją, aby planując tematykę publikacji i popularyzacji wyrobów wziąć pod uwagę również naszą propozycję tematyczną.

Tematem wiodącym tego numeru jest sterowanie i monitoring w systemach chłodniczych. Zadość tej problematyce czynią dwa nader interesujące artykuły zamieszczone w dziale materiałów sponsorowanych. Pierwszy z nich przygotowany przez Bartosza Nowickiego z firmy AREA TRADERS jest obszernym omówieniem wybranych sterowników dla techniki chłodniczej, których producentem jest włoska wytwórnia LAE Electronic. Drugi z nich autorstwa Adama Głowali z firmy Emerson Climate Technologies poświęcony jest prezentacji sterownika elektronicznego EC3-622 Alco Controls przeznaczonego do sterowania pracą zespołu sprężarkowego z płynną regulacją wydajności. Wreszcie trzeci z materiałów przygotowany został przez firmę KLIMA-THERM, a dotyczy on prezentacji nowej gamy produktów w jej aktualnej ofercie, a są to m. innymi wysokosprawne agregaty wody lodowej i inne wyroby firmy CLINT.

Mam nadzieję, że i tym razem czynimy zadość oczekiwaniom naszych Czytelników dostarczając szereg interesujących artykułów i materiałów, które będą stanowić użyteczną lekturę w długie jesienne wieczory.

                      

powrót do strony głównej