W NUMERZE 11
(141)/2007

 

433 Artykuł wstępny
WYMIANA CIEPŁA
434 Waldemar Targański
Janusz T. Cieśliński
Przenoszenie ciepła przy wrzeniu w przepływie. Część I.
Artykuł poświęcono zjawiskom i problemom związanym z wrzeniem czynników chłodniczych podczas przepływu w rurach. Przytoczono podstawowe parametry opisujące proces wrzenia oraz opisano poszczególne jego etapy. Zestawiono zasadnicze metody obliczania współczynnika przejmowania ciepła po stronie wrzącego czynnika. Zwrócono uwagę na trudności, na jakie napotykają próby stworzenia uniwersalnego modelu wrzenia. Część pierwszą poświęcono wrzeniu w rurach z rozróżnieniem wrzenia przechłodzonego i wrzenia rozwiniętego.
KLIMATYZACJA I WENTYLACJA
440 Krzysztof KAISER Filtry i filtracja (5). Podstawowe własności i parametry filtrów powietrza. .
Kolejna części cyklu publikacji poświeconych problematyce oczyszczania powietrza. Omówione zostały w niej podstawowe własności i parametry filtrów powietrza, takie jak skuteczność filtracji, początkowa i końcowa strata ciśnienia na filtrze oraz inne parametry charakteryzujące filtry. Kolejna część cyklu będzie poświęcona badaniom filtrów powietrza.
TECHNOLOGIA CHŁODNICZA ŻYWNOŚCI
443 Jacek POSTOLSKI Prawie wszystko o ... TECHNOLOGII CHŁODNICZEJ ŻYWNOŚCI (30)
4. Przechowywanie i dystrybucja mrożonej żywności.
4.2 Jakość i trwałość mrożonej żywności. Część 1.

Kolejna część cyklu poświęconego przechowywaniu i dystrybucji żywności. W części poprzedniej ( nr. 10/2007 "TCHK" ) autor omówił zmiany przechowalnicze zachodzące w produktach w kontekście jakości i trwałości żywności mrożonej. Zwrócił w niej uwagę na przemiany chemiczne i biochemiczne, abiotyczne procesy fizyczne, ubytki masy produktów, oparzelinę mrozową, rekrystalizację, a także na wpływ wahań temperatury na zmiany jakościowe produktów. Publikowana w tym numerze część cyklu poświęcona jest wspomagającym jakość i trwałość mrożonej żywności czynnikom technologicznym, takim jak: opakowania ochronne, czy różne substancje o wybiórczym działaniu ochronnym. Kolejna część poświęcona będzie problematyce tzw. "łańcucha chłodniczego" w obrocie żywnością mrożoną.
CHŁODNICTWO PRZEMYSŁOWE
447 Michał Gliński Nowoczesne rozwiązania systemów chłodzenia w mleczarni na przykładzie wybranego obiektu. Część 1.

W artykule zaprezentowano nowoczesne systemy chłodzenia stosowane w mleczarniach. W jego części wstępnej autor rozpatruje wybrane syntetyczne czynniki chłodnicze i porównuje ich własności cieplno-użytkowe z amoniakiem. Przedstawia charakterystyki kilku istniejących rozwiązań systemów chłodzenia w wybranych mleczarniach dokonując ich oceny technicznej. W części drugiej artykułu przedstawiona zostanie charakterystyka instalacji w wybranej mleczarni, a następnie omówione dwa alternatywne rozwiązania systemu chłodzenia dla tego obiektu oparte na wytypowanych wcześniej długoterminowych płynach roboczy. Zostanie również przedstawiona ocena techniczno-ekonomiczna tych rozwiązań.
INFORMACJE OGÓLNE
453 Emerson Climate Technologies otwiera wysoko technologiczny zakład produkcyjny.
454 Kolejne świadectwa Kwalifikacji w Ośrodku Egzaminacyjnym Politechniki Gdańskiej.
ARTYKUŁY SPONSOROWANE
459 Bartosz NOWICKI Kontrola instalacji w systemie LAE Electronic.
470 Adam GŁOWALA Sterownik elektroniczny EC3-622 Alco Controls do sterowania pracą zespołu sprężarkowego z płynną regulacją wydajności.
474 Ewa PILARSKA CLINT - nowa gama produktów w ofercie firmy KLIMA-THERM.
GDZIE I JAK
480 Prenumerata, zakup pisma. Co w następnych numerach.

powrót do strony głównej