NUMER BIEŻĄCY


Drodzy Czytelnicy,
to już 150. raz mam przyjemność zaprasić Was do uważnej lektury
naszego pisma !

Kiedy zamykaliśmy poprzedni numer "TCHK", a było to pod koniec lipca, czyli w połowie tradycyjnej letniej kanikuły, artykuł wstępny rozpocząłem od refleksji o szybkim upływie czasu, przyrównując ten fakt do wartkiego górskiego potoku, co postrzegamy każdego dnia w postaci kolejnych dat na stronach naszych kalendarzy. Dzisiaj z perspektywy minionych trzech tygodni uzupełnił bym tę refleksję o nieprzewidywalność zdarzeń, jakie niesie za sobą każdy kolejny dzień. Przyczynkiem do tego jest smutne dla nas, a jak sadzę i dla całego chłodniczego środowiska Wybrzeża zdarzenie, a jest nim nagła śmierć Franciszka BUJNOWSKIEGO, wieloletniego nauczyciela Technikum Chłodniczego w Gdyni, w której to szkole prowadził pracownię chłodniczą. Jest to ogromna strata dla tej szkoły, a przede wszystkim dla kształcącej się tam młodzieży, bowiem zmarły był doskonałym fachowcem praktykiem, który przygotował do zawodu liczną grupę świetnych techników. Doceniając jego wiedzę i umiejętności praktyczne, korzystaliśmy i my ze współpracy z nim w ramach działalności Gdańskiego Centrum Szkoleń i Certyfikacji, szczególnie podczas egzaminów na świadectwo kwalifikacji. Nieobecność Franciszka wśród nas jest niepowetowaną stratą, bowiem był on osobą o ogromnej wiedzy teoretycznej i doskonałych umiejętnościach praktycznych, słowem był osobą, którą zaliczyć można do tych niezastąpionych. W imieniu naszego zespołu i redakcji pisma, żegnamy Cię Franku, zapewniając, iż w naszej pamięci pozostaniesz nie tylko świetnym fachowcem, ale i wspaniałym kolegą.

Jednak wartki nurt życia płynie nieustannie, a wraz z nim i my realizując kolejne zamierzenia i cele. W naszym przypadku jest to przygotowanie kolejnego, i to dość szczególnego numeru "Techniki...", bowiem zeszytu opatrzonego już 150. numerem, licząc od początku ukazywania się naszego tytułu. W moim odczuciu jest to spore osiągniecie, które mnie osobiście napawa ogromną satysfakcją. Jest mi szczególnie miło, iż uczestnicząc w tym przedsięwzięciu od samego początku, mam możliwość konstruowania każdego zeszytu poprzez jego wypełnianie treścią artykułów problemowych o niezwykle bogatej tematyce. A wszystko to oczywiście dzięki współpracującym z nami autorom publikacji oraz firmom zamieszczającym na naszych stronach swoje reklamy i informacje techniczne. Wszystkim im składam w imieniu zespołu redakcyjnego gorące podziękowania i zarazem gratulacje, bowiem tych 150 numerów stworzyliśmy wspólnie dla pożytku całego środowiska branżowego. Korzystając z okazji chcę również podziękować moim najbliższym współpracownikom, wciąż pełnym zapału i chęci do tworzenia kolejnych numerów pisma, świetnym fachowcom i jednocześnie wspaniałym kolegom, których udało mi się spotkać na swojej życiowej drodze. Przejdźmy jednak do konkretów, które są najważniejsze, a to oznacza krótkie omówienie zawartości tego szczególnego zeszytu, który zdominowały artykuły problemowe.

Numer otwiera artykuł Stefana Reszewskiego, Bogusława Białko i Zbigniewa Królickiego, w którym przedstawiono opis matematyczny procesu skraplania zachodzącego w skraplaczu chłodzonym konwekcyjnie w małym urządzeniu chłodniczym pracującym z zeotropowym roztworem binarnym węglowodorów nasyconych propan - n butan. Wskazano w nim kryteria, na podstawie których dokonano wyboru struktury przepływu i podstawowych założeń do modelu matematycznego skraplacza. Model ten oparto na podstawowych równaniach: zachowania energii, zachowania pędu, zachowania masy i zachowania i-tego składnika roztworu. Efektem modelowania jest układ równań różniczkowych, których rozwiązanie umożliwia jednoznaczne określenie temperatury i stopnia suchości czynnika w dowolnym punkcie skraplacza oraz interpretację graficzną procesu na wykresach fazowych. Kolejna publikacja, to trzecia część większej całości, poświęconej jakże istotnemu w dobie współczesnej problemowi hałasu i wibracji, w tym konkretnym przypadku w odniesieniu do instalacji wentylacji i klimatyzacji, jako jednego z ważnych ich źródeł w budynkach mieszkalnych i obiektach użyteczności publicznej, np. w szpitalach. Autorem artykułu jest doskonale znany naszym czytelnikom Krzysztof Kaiser. W części drugiej cyklu ( "TCHK" nr 5/2008, s. 194 ) omówił on problematykę pomiarów hałasu, a także przybliżył takie pojęcia, jak dźwięki powietrzne i materiałowe, pochłanianie dźwięków, czas pogłosu, czy propagacja dźwięków w atmosferze. W części trzeciej przedstawia źródła hałasu i drgań występujące w instalacjach klimatyzacji i wentylacji, do których zalicza: elementy napędowe (silniki, przekładnie pasowe), wentylatory, luźne i niewłaściwie zamocowane elementy instalacji, łożyska, przegrody poprzeczne stawiające opór dla przepływającego powietrza, wreszcie samo przepływające powietrze. Kolejnym omawianym w tej części zagadnieniem jest przybliżenie budowy i działania ludzkiego narządu słuchu, wpływ hałasu i wibracji na zdrowie człowieka, a także ekspozycja na hałas. Zachęcam Państwa do lektury tego interesującego materiały, jednocześnie zwracam uwagę, iż część czwarta i ostatnia cyklu będzie poświęcona m. innymi metodom walki z hałasem i wibracjami.

Pozostając w obszarze problematyki związanej z wentylacją, zachęcam do uważnej lektury kolejnego artykułu, którego autorką jest Anna Richert, podejmująca temat wentylacji grawitacyjnej w budynkach mieszkalnych. Jest to artykuł o charakterze przeglądowym. Autorka przedstawia w nim wybrane problemy jakości powietrza w takich obiektach, zwracając uwagę na skutki złej jakości powietrza wewnętrznego określanej syndromem chorego budynku. Przytacza aktualne zalecenia prawne w zakresie warunków, jakie powinna spełniać wentylacja budynków mieszkalnych, zwracając szczególną uwagę na wielkość i funkcje kanałów wentylacji grawitacyjnej. Omawia budowę i działanie systemu wentylacji grawitacyjnej w budynkach mieszkalnych oraz skuteczność jej działania w odniesieniu do mikroklimatu pomieszczeń. Zwraca uwagę na korzyści i straty wynikające ze stosowania tego typu wentylacji w takich obiektach. W końcowej części artykułu dokonuje oceny skuteczności działania wentylacji grawitacyjnej w użytkowanych wolnostojących budynkach mieszkalnych na przykładzie wybranego do analizy obiektu.

Kolejna publikacja podejmuje problem wykorzystania ciepła skraplania jako dolnego źródła energii sprężarkowej pompy ciepła (SPC). W części wstępnej autorzy zwracają uwagę na ścisły związek techniki chłodniczej z energetyką i na tym tle na konieczność odzysku ciepła skraplania wraz ze wskazaniem możliwości jego praktycznego wykorzystania. W dalszej części przybliżają wybrany do analizy obiekt chłodniczy, którym jest sztuczne lodowisko. Dla tego obiektu określają wielkość ciepła skraplania dla jego zmiennych obciążeń cieplnych. Przedstawiają projekt węzła odzysku ciepła skraplania jako dolnego źródła ciepła SPC do ogrzewania osiedla wolnostojących budynków mieszkalnych oraz na cele grzewcze hali lodowiska. Pozostając przy tematyce pompy ciepła, na kolejnych stronach numeru zamieszczamy czwartą część cyklu publikacji przygotowywanych przez Piotra Jasiukiewicza, a poświęconych wykorzystaniu tych urządzeń w ogrzewaniu budynków mieszkalnych. W części trzeciej ( "TCHK" nr 4/2008 ) autor omówił problem efektywności energetycznej działania tego urządzenia, jako podstawowego elementu systemu grzewczego. Między innymi zwrócił tam uwagę na istotny wpływ wyboru sposobu rozprowadzenia ciepła w budynku, jako górnego źródła ciepła. W części czwartej dokonuje oceny wpływu podwyższenia ciśnienia parowania SPC na osiągany w tym urządzeniu współczynnik COP. Sporo uwagi poświęca praktycznym sposobom możliwości podwyższenia temperatury nośnika ciepła źródła dolnego.

Wreszcie ostatni z artykułów, to już 33. odcinek cyklu Jacka Postolskiego poświęconego technologii chłodniczej żywności. Po serii artykułów poświęconych problematyce przechowywania i dystrybucji mrożonej żywności, w których omówiono m. innymi praktykę przechowalnictwa przemysłowego, jakość i trwałość mrożonej żywności, łańcuch chłodniczy w obrocie żywnością mrożoną oraz wybrane problemy jej dystrybucji, tą publikacją otwieramy kolejny cykl siedmiu artykułów poświęconych wykorzystaniu żywności mrożonej. W pierwszym z nich przybliżono podstawy teoretyczne procesu rozmrażania. Znajdujemy w nim m. innymi zależności opisujące ilość ciepła niezbędnego do całkowitego rozmrożenia produktu oraz przykładowe wzory pozwalające obliczyć czas procesu rozmrażania. Część druga tego cyklu poświęcona będzie omówieniu tradycyjnych technik rozmrażania przemysłowego.

W końcowej części numeru zamieszczamy informację firmy DuPont na temat aktualnego stanu wykorzystania wycofywanych z użycia czynników grupy HCFC, w tym przede wszystkim R 22, a jest on wielce niepokojący, o czym świadczą zamieszczone w tym materiale dane.

Jestem przekonany, że różnorodność tematyczna prezentowanych w tym szczególnym zeszycie artykułów o charakterze problemowym będzie ciekawą, a w wielu przypadkach również użyteczną lekturą, czego oczywiście życzymy naszym czytelnikom.

                      

powrót do strony głównej