W NUMERZE 10
(128)/2006

 

377 Artykuł wstępny
WYMIANA I WYMIENNIKI CIEPŁA
378 Beata NIEZGODA-ŻELASKO
Wojciech ZALEWSKI
Współczynniki przejmowania ciepła zawiesiny lodowej
W artykule przedstawiono wyniki własnych badań procesów cieplnych występujących podczas przepływu zawiesiny lodowej, powstałej na bazie 10,6% wodnego roztworu etanolu, przez rury poziome. W wyniku badań określono wpływ prędkości średniej, udziału masowego lodu, właściwości reologicznych zawiesiny lodowej, przemiany fazowej (topnienia lodu) oraz wielofazowego charakteru przepływu na współczynnik przejmowania ciepła. Wynikiem badań doświadczalnych są zależności kryterialne określające lokalne wartości współczynników przejmowania ciepła dla laminarnego i turbulentnego przepływu zawiesiny lodowej w rurach.
BADANIA NAUKOWE
386 Henryk PACOCHA
Waldemar TARGAŃSKI
Zagadkowe fale torsyjne a oszczędności w chłodnictwie
Artykuł podejmuje problem oddziaływania fal torsyjnych na materię, w tym przypadku na pracę sprężarkowego urządzenia chłodniczego. Autorzy prezentują wyniki badań wpływu polaryzatorów HPT na wybrane parametry jego pracy i średni pobór mocy napędowej, a także na intensywność zaszronienia wentylatorowej chłodnicy powietrza. W badaniach wykorzystano polaryzatory wytwarzane przez polską firmę P.P.H.U. TORST. Uzyskane wyniki są nader interesujące, bowiem na ich podstawie stwierdzono m. innymi kilkunastoprocentowe obniżenie średniego zużycia mocy napędowej, krótszy czas pracy agregatu, zmniejszenie ilości szronu odkładającego się na powierzchni chłodnicy.
KLIMATYZACJA I WENTYLACJA
391 Krzysztof KAISER Zakażenia szpitalne przenoszone drogą powietrzną - wkład nowoczesnych instalacji klimatyzacji i wentylacji sal operacyjnych w obniżenie ryzyka zakażeń. Część 2
W części pierwszej artykułu omówiono zakażenia szpitalne wraz ze wskazaniem przyczyn ich powstania, przedstawiono rodzaje zanieczyszczeń mikrobiologicznych powietrza oraz wskazano ich źródła. Szczegółowo scharakteryzowano wybrane mikroorganizmy przenoszone drogą powietrzną wraz z oceną wzajemnego ich oddziaływania. W części drugiej zwrócono uwagę na wkład sprawnie działających systemów wentylacji - klimatyzacji na obniżenie ryzyka zakażeń w obiektach szpitalnych, a także na problem świadomości personelu medycznego i pomocniczego w szpitalach w odniesieniu do jakości powietrza.
TECHNOLOGIA CHŁODNICZA ŻYWNOŚCI
397 Jacek POSTOLSKI Prawie wszystko o ... TECHNOLOGII CHŁODNICZEJ ŻYWNOŚCI (22) 3. Technologia i technika zamrażania. 3.1. Teoretyczne podstawy procesu
Artykuł otwierający trzecią część cyklu poświęconego wybranym zagadnieniom technologii chłodniczej żywności. Autor w kolejnych odcinkach szerzej omówi złożone problemy i zjawiska związane z technologia i techniką zamrażania. W tym odcinku omówione zostały teoretyczne podstawy procesu zamrażania, w tym takie zagadnienia jak: woda jako podstawowy składnik żywności, ilość wymrożonej wody, przemiana fazowa wody w lód, proces jej krystalizacji, przemiany zachodzące w roztworach niewymrożonych. Kolejna część cyklu będzie poświęcona współczesnym technikom zamrażania.
MASZYNY I URZĄDZENIA
403 Sergiy FILIN
Michał CHMIELOWSKI
Sprężarkowe wytwornice lodu kostkowego
W artykule omówiono budowę i działanie wybrane rodzaje sprężarkowych wytwornic lodu kostkowego, w tym wytwornice z formami lodowymi, wytwornice z pochyloną powierzchnią płaską oraz wytwornice zanurzeniowe. Zaprezentowano ich charakterystyki techniczne oraz wskazano na trendy rozwojowe w budowie tych urządzeń.
INFORMACJE OGÓLNE
408 Marek WAWRYNIUK Dyskusja na forum UE w sprawie F-gazów
409 Trzecie regaty o Mistrzostwo Branży HVACR CUP 2006
411 Kolejne Świadectwa Kwalifikacji w Ośrodku Egzaminacyjnym Politechniki Gdańskiej
416 Paweł WOJCIECHOWSKI MTP POLAGRA - FOOD 2006 w Poznaniu
GDZIE I JAK
418 Prenumerata, zakup pisma. Co w następnych numerach



Contents of No. 10
(128)/2006

 

377 Editorial
HEAT TRANSFER AND HEAT EXCHANGERS
378 Beata NIEZGODA-ŻELASKO
Wojciech ZALEWSKI
Heat transfer coefficients for slurry ice
The results of the own thermal experimental investigations of slurry ice flow (water solution 10.6% of ethanol) through horizontal pipes have been presented in the paper. The investigations covered the effects of the average velocity, ice mass concentration, rheological properties as well as phase change effects on heat transfer coefficient. The criterial equations for local values of heat transfer coefficient for laminar and turbulent flow of slurry ice in pipes have been proposed.
SCIENTIFIC INVESTIGATIONS
386 Henryk PACOCHA
Waldemar TARGAŃSKI
Mysterious torsion waves and savings in refrigeration engineering
The effects produced by torsion waves on matter have been described in the paper with the exemplary case of compression refrigeration device. The effect of the operation of polarisators of the type HPTŽ on selected operation parameters and average power consumption of compression device, including the effect on frosting conditions have been showed. The equipment manufactured by the Polish company P.P.H.U. TORST have been used in the reported investigations. The obtained experimental results occurred very interesting since more than 10% lowering of average power consumption, lower operation time of device and lower air cooler frosting have been observed.
AIR CONDITIONING AND VENTILATION
391 Krzysztof KAISER Hospital infections transported by air - contribution of modern air-conditioning and ventilation system of operating theatres to decrease of infection risk. Part 2
The first part of the paper dealt with infections which occurred in hospital caused by the documented pathogens derived form the hospital patients or endogenous microbiological agents. The hospital infections along with their causes have been discussed. The second part of the paper deal with the contribution of air conditioning and ventilation systems to decrease of risk of infection in the hospital buildings. The problem of awareness of the hospital personnel of necessity of increasing of inside air quality has also been discussed.
REFRIGERATION FOOD TECHNOLOGY
397 Jacek POSTOLSKI Almost everything about... REFRIGERATION FOOD TECHNOLOGY (22) 3. Freezing technology and engineering 3.1. Basic principles of freezing process
The paper opens the third part of the series dealing with selected problems of refrigeration food technology. The following parts of this paper will deal with complicated problems and processes of freezing technology and engineering. The basic principles of the freezing process have been presented in the present part of the paper, including issues concerning water as the basic component of food, the amount of frozen water, phase change of water, crystallization, and the processes occurring in non-frozen water solutions. The next part will deal with the contemporary freezing technologies.
MACHINERY AND INSTALLATIONS
403 Sergiy FILIN
Michał CHMIELOWSKI
Compression production devices of cubic ice
The design and principles of operation of compression devices for production of cubic ice including devices having ice forms, sloped surface, and immersed-type have been presented in the paper. The technical data of these devices and development trends have been discussed.
GENERAL INFORMATION
408 Marek WAWRYNIUK Discussion on EU forum on F-Gases
409 Third regattas HVACR CUP 2006
411 Certificates of Qualification in Examination Centre of Gdansk University of Technology
416 Paweł WOJCIECHOWSKI MTP POLAGRA - FOOD 2006 in Poznań
WHERE & HOW
418 About next issues. Subscription, purchase of the single issues

powrót do strony głównej