W NUMERZE 5(123)/2006

 

189 Artykuł wstępny
PODSTAWY TEORETYCZNE
190 Dariusz NANOWSKI Druga zasada termodynamiki w analizie obiegów lewobieżnych. Część 4. Analizy liczbowe obiegów ziębniczych
Artykuł stanowi czwartą część cyklu publikacji, w którym w oparciu o drugą zasadę termodynamiki opisano jednostopniowy obieg lewobieżny przy pomocy odpowiednich przyrostów entropii oraz związanych z nimi przyrostów pracy napędowej, generujących rzeczywiste procesy nieodwracalne. W części pierwszej cyklu przedstawiono podstawowe zależności termodynamiczne, które wykorzystano do analizy obiegów ("TCHK" nr 4/2005). W części drugiej opisano wielkości charakteryzujące obieg lewobieżny, a także relację Gouy'a-Stodoli oraz pojęcie sprawności egzergetycznej ("TCHK" nr 6-7/2005). W części trzeciej omówiono rzeczywiste oddziaływania termiczne czynnika obiegowego i źródeł ciepła w obiegu Carnota pompy ciepła, a także znaczenie dochłodzenia ciekłego czynnika ("TCHK" nr 10/2005). W części czwartej autor prezentuje analizę liczbową efektywności energetycznej dla obiegu idealnego Carnota oraz nieodwracalnych obiegów chłodniczych Rankine'a i Lindego.
WYMIANA I WYMIENNIKI CIEPŁA
194 Beata BIERNACKA Wpływ rodzaju powierzchni gruntu na jego temperaturę
W artykule przedstawiono wyniki pomiarów temperatury gruntu prowadzonych na dwóch stanowiskach zlokalizowanych w Białymstoku. Dane te zbierano w okresie od początku stycznia 2004 roku do końca grudnia 2005 roku. Jedno stanowisko umiejscowione zostało pod rozległym trawnikiem (do 5 m głębokości), natomiast drugie pod parkingiem pokrytym płytami betonowymi (do 9 m głębokości). W formie graficznej przedstawiono amplitudę fali temperatury gruntu na różnych jego głębokościach na obu stanowiskach pomiarowych. Temperatura i jej rozkład w gruncie ma istotny wpływ m. innymi na wielkość, rodzaj i głębokość ułożenia poziomych gruntowych wymienników ciepła dla sprężarkowych pomp ciepła.
TECHNOLOGIA CHŁODNICZA ŻYWNOŚCI
197 Jacek POSTOLSKI Prawie wszystko o ... TECHNOLOGII CHŁODNICZEJ ŻYWNOŚCI (20) 2. Chłodnictwo w przechowalnictwie i przetwórstwie. 2.5. Specjalne technologie pakowania i przechowywania 2.4 Tradycyjne przechowywanie produktów schłodzonych.
Piąta część cyklu publikacji poświęconych technice chłodniczej w przetwórstwie i przechowalnictwie. Autor omawia w niej specjalne technologie pakowania i przechowywania produktów żywnościowych. W części wstępnej zwraca uwagę na funkcjonalne właściwości składników atmosfery, azotu, dwutlenku węgla i tlenu. Omawia aspekty techniczne technologii MA pakowania w zmodyfikowanej atmosferze i technologii CA przechowywania w kontrolowanej atmosferze. W końcowej części publikacji zwraca uwagę na technologiczne i ekonomiczne aspekty kontrolowanej regulacji atmosfery na dłuższe zachowanie wysokich walorów jakościowych produktów, mniejsze ich straty w okresie przechowywania i korzystniejsze ceny sprzedaży w okresach po sezonie podaży. Kolejna część tego cyklu będzie poświęcona przemianom zachodzącym w żywności podczas jej obróbki chłodniczej.
EKSPLOATACJA
202 Stanisław CZAPP Oświetlenie elektryczne w komorach chłodniczych
W artykule przedstawiono zasady oświetlania wnętrz światłem elektrycznym. Omówiono podstawowe pojęcia techniki świetlnej oraz podano wymagania norm i przepisów w zakresie oświetlenia podstawowego i oświetlenia awaryjnego w pomieszczeniach komór chłodniczych. Przedstawiono czynniki i warunki wpływające na wykonanie prawidłowego oświetlenia elektrycznego w tego rodzaju wnętrzach.
INFORMACJE OGÓLNE
208 Zenon BONCA Relacja ze spotkania firmy IGLOTECH w Serocku
212 Robert MAREK Kolejne Świadectwa Kwalifikacji w Ośrodku Egzaminacyjnym Politechniki Gdańskiej
ARTYKUŁY SPONSOROWANE
217 Robert MAREK Systemy wentylacji laboratoriów LABCONTROL firmy TROX.
220 Dariusz STEFANOWSKI Modułowe centrale basenowe MCKB. Część IV.
223 ELEKTRONIKA S.A. prezentuje: chłodnice powietrza FRIGA-BOHN cz.1
GDZIE I JAK
226 Prenumerata, zakup pisma. Co w następnych numerach



CONTENTS Of No. 5(123)/2006

 

189 Editorial
BASIC PRINCIPLES
190 Dariusz NANOWSKI Second law of thermodynamics in application to refrigeration cycles. Part 4. Numerical analyses of refrigeration cycles
This is the third part of the article consisting of five parts dealing with non-conventional thermodynamic analysis of the refrigeration cycles. On the basis of the second law of thermodynamics the refrigeration cycle has been described by means of the differences of entropy and appropriate works as effects of irreversible processes. Basic thermodynamic relationships useful for the analysis of the cycles have been presented in the first part of the paper ("TCHK" No. 4/2005). In the second part the basic quantities characterizing of the refrigeration cycles such as: work of the cycle, Gouy-Stodola relationship and exergy efficiency have been presented ("TCHK" No. 6-7/2005). In the third part of the paper real thermal impact of working medium and heat sources in Carnot cycle of heat pump as well as an effect of refrigerant subcooling have been presented ("TCHK" No. 10/2005). In the present part the numerical analysis of the thermal efficiency for ideal Carnot cycle as well as non-reversible Rankine and Linde cycles have been presented.
HEAT TRANSFER AND HEAT EXCHANGERS
194 Beata BIERNACKA Effect of ground surface environment on temperature distribution
The results of the measurements of the ground temperature distribution at the two experimental stages located in Bialystok have been presented in the paper. The data have been recorded since January 2004 until December 2005. The first stand has been located under vast lawn area (testing depth up to 5 meters), while the second one was located under car parking tiled with the concrete slabs (testing depth up to 9 meters). The amplitude of the ground temperature wave located at various depths for both testing stands have been presented in the graphical form. The ground temperature distribution is important for the appropriate choice of the size, kind and location of the ground heat exchangers of compression heat pump systems.
REFRIGERATION FOOD TECHNOLOGY
197 Jacek POSTOLSKI Almost everything about... REFRIGERATION FOOD TECHNOLOGY (20). 2. Refrigeration in ford storage and ford processing technology. 2.5. Special techniques of packaging and storage
This is the fifth part of the cycle of the papers dealing with the basic principles of refrigeration food technology. The various techniques of food packaging and storage have been described. The author paid attention to the problems of atmosphere components in cold chambers: nitrogen, carbon dioxide, and oxygen. The MA technique of packaging under modified atmosphere conditions as well as the CA technique of storage in the modified atmosphere have been presented. The author paid also attention to the technological and economical aspects of the controlled atmosphere on long-time stored food quality, diminution of losses during food storage, as well as higher price in the post- harvest period. The next part will deal with processes occurring in food products during cooling treatment.
OPERATION
202 Stanisław CZAPP Electric lighting in cold chambers
The general rules of the electrical lighting system of chambers have been presented. The basic concepts of the lighting engineering along with the requirements of the standards and legislation measures for the basic and emergency lighting in the cold chambers have been discussed. The author paid close attention to the conditions required for the appropriate electric lighting for these chambers.
GENERAL INFORMATION
208 Zenon BONCA Meeting of the IGLOTECH company in Serock
212 Robert MAREK Certificates of Qualification in Examination Centre of Gdansk University of Technology
COMMERCIAL PAPERS
217 Robert MAREK Ventilation system of laboratories LABCONTROL by TROX
220 Dariusz STEFANOWSKI Central units for swimming pools of MCKB type. Part IV
223 ELEKTRONIKA S.A. presents: FRIGA-BOHN Part.1
WHERE & HOW
226 About next issues. Subscription, purchase of the single issues

powrót do strony głównej