W NUMERZE 9(127)/2006

 

329 Artykuł wstępny
WYMIANA I WYMIENNIKI CIEPŁA
330 Tadeusz BOHDAL
Henryk CHARUN
Robert MATYSKO
Charakterystyki wewnętrzne skraplacza wężownicowego i ich zastosowanie
W artykule przedstawiono uwarunkowania powodujące zmianę mechanizmu wymiany ciepła podczas skraplania czynników syntetycznych w długich wężownicach rurowych. Podano podstawy metody charakterystyk cieplno - przepływowych wewnętrznych do oceny efektywności cieplnej skraplaczy typu wężownicowego. Zamieszczono analizę oryginalnych wyników badań eksperymentalnych dotyczących wpływu zawartości gazu inertnego (powietrza) na efektywność dwufazowej strefy skraplania właściwego. Wykorzystując metodę charakterystyk wewnętrznych stwierdzono, że przy zawartości objętościowej powietrza do 5% podczas skraplania mieszaniny bezchlorowej R 404A w długiej wężownicy rurowej następuje znaczny spadek wartości współczynnika przejmowania ciepła w strefie dwufazowej przewyższający 50 %.
338 Zenon BONCA
Waldemar TARGAŃSKI
Zaleganie skroplin na powierzchni rur gęstożebrowanych
Przedstawiono aktualny stan wiedzy w zakresie skraplania na rurach poprzecznie ożebrowanych. Zwrócono uwagę na wpływ gęstości ożebrowania na zjawisko zalegania skroplin w kanałach międzyżebrowych tego typu rur. Jednym ze sposobów ułatwiających spływ cieczy z powierzchni rur gęstożebrowanych jest zastosowanie specjalnej wzdłużnej płetwy drenującej. Dla oceny skuteczności jej działania przeprowadzono badania modelowe spływu cieczy na pionowym rzędzie rur poprzecznie ożebrowanych. Badania te potwierdziły możliwość zmniejszenia zalania kanału międzyżebrowego dzięki obecności litej płetwy drenującej. Również badania cieplne skraplania par czynnika R 22 na rurze wyposażonej w tego typu płetwę potwierdziły istotny wzrost współczynnika wnikania ciepła.
KLIMATYZACJA I WENTYLACJA
346 Krzysztof KAISER Zakażenia szpitalne przenoszone drogą powietrzną - wkład nowoczesnych instalacji klimatyzacji i wentylacji sal operacyjnych w obniżenie ryzyka zakażeń. Część 1
Część pierwsza artykułu podejmującego temat zakażeń, które nastąpiły w szpitalu i zostały spowodowane przez udokumentowany czynnik chorobotwórczy, pochodzący od innego chorego lub przez endogenny czynnik mikrobiologiczny. W części tej autor omawia zakażenia szpitalne wraz ze wskazaniem przyczyn ich powstania, a dalej przedstawia rodzaje zanieczyszczeń mikrobiologicznych powietrza oraz ich Ÿródła i rezerwuary. Szczegółowo prezentuje wybrane mikroorganizmy przenoszone drogą powietrzną wraz z oceną wzajemnego oddziaływania tych organizmów. Część druga publikacji będzie poświęcona przedstawieniu wkładu klimatyzacji i wentylacji w obniżenie ryzyka zakażeń w obiektach szpitalnych.
TECHNOLOGIA CHŁODNICZA ŻYWNOŚCI
355 4. Jacek POSTOLSKI Mrożona żywność wygodna. Część 4. Mrożone desery
Czwarta część cyklu artykułów poświęconych mrożonej żywności wygodnej. Część druga była poświęcona mrożonym półproduktom i wyrobom przekąskowym (nr 2/2005), zaś część trzecia mrożonym potrawom gotowym i produktom o specjalnym charakterze (nr 8/2005). Część czwarta poświęcona jest mrożonym deserom, w tym przede wszystkim lodom. Autor przedstawia przemysłową technologię ich produkcji, w tym technologie specjalne ich wytwarzania, zwraca również uwagę na problemy jakości lodów. W materiale przedstawione zostały także inne rodzaje deserów, w tym mrożone ciasta. Część piąta cyklu będzie poświęcona podstawom produkcji przemysłowej mrożonej żywności wygodnej.
MASZYNY I URZĄDZENIA
361 Sergiy FILIN Generatory śniegu i lodu granulowanego
INFORMACJE OGÓLNE
364 Jerzy STACHOWIAK 25-lecie firmy COOL
367 20 lecie LU-VE na Targach IKK w Norymberdze
ARTYKUŁY SPONSOROWANE
364 Jerzy STACHOWIAK Nowe przemysłowe chłodnice powierza CHS-LHS. Charakterystyka pracy chłodnic podczas tworzenia się szronu.
GDZIE I JAK
374 Prenumerata, zakup pisma. Co w następnych numerach



CONTENTS Of No. 9(127)/2006

 

329 Editorial
HEAT TRANSFER AND HEAT EXCHANGERS
330 Tadeusz BOHDAL
Henryk CHARUN
Robert MATYSKO
Internal characteristics of coil condenser and its application
The conditions of heat transfer during condensation of synthetic refrigerants inside long coil tubes have been discussed. The basic principles of the method of an internal thermal and flow characteristics for an assessment of the thermal efficiency of the coil condensers have been presented. The analysis of the own experimental data of condensation heat transfer under presence of inert gases (air) within two-phase zone have been presented. On the basis of the presented method the authors concluded that under conditions of the presence of inert gases at the volumetric concentration of 5% during condensation of non-chloric refrigerant R-404A inside the long coil the heat transfer coefficient decreased more than 50%.
338 Zenon BONCA
Waldemar TARGAŃSKI
Retention of condensate on surface of integraf-fin tubes
The state of the art of condensation process on integral-fin tubes have been presented in the paper. The effect of fin density and condensate retention in the inter-fin channels have been discussed. The possible method of the enhancement of condensate drainage is the application of a longitudinal solid drainage strip. The modeling investigations of the efficiency of the application of the drainage strips have been carried out for bundle of finned tubes. These investigations have confirmed that the reduction of the condensate retention in the inter-fin channels is possible by means of the drainage strip. Also the thermal experiments of condensation of refrigerant R-22 on the single tube equipped with the strip confirmed the significant increase of condensation heat transfer coefficient.
AIR CONDITIONING AND VENTILATION
346 Krzysztof KAISER Hospital infections transported by air – contribution of modern air-conditioning and ventilation system of operating theatres to decrease of infection risk. Part 1
This is the first part of the paper dealing with infections which occurred in hospital caused by the documented pathogens derived form the hospital patients or endogenous microbiological agents. In the present part of the paper the hospital infections along with their causes have been discussed. The microbiological air fouling and its sources have been presented. The detail characteristics of the selected microorganisms transported by air along with assessment of their mutual influence have been presented. The second part of the paper will deal with the contribution of air conditioning and ventilation systems to decrease of risk of infection in the hospital buildings.
REFRIGERATION FOOD TECHNOLOGY
355 4. Jacek POSTOLSKI Frozen convenient food. Part 4. Frozen desserts
This is the fourth part of the paper dealing with frozen convenient food. The second part dealt with frozen semi-finished products and snack food (No. 2/2005), the third part dealt with frozen finished courses and special food (No. 8/2005). The fourth part deals with frozen desserts and especially ice creams. The industrial methods of the production of ice creams along with special technologies and problems of quality of ice creams have been described. The other kinds of frozen desserts including frozen cakes have been also described in the paper. The fifth part of the paper will deal with the basic principles of the industrial production of the frozen convenient food.
MACHINERY AND INSTALLATIONS
361 Sergiy FILIN Snow and granultaed ice production units
GENERAL INFORMATION
364 Jerzy STACHOWIAK 25th anniversary of COOL
367 20 years of LU-VE at Fair IKK in Nürnberg
COMMERCIAL PAPERS
368 New industrial air coolers CHS–LHS. Characteristics of cooler operation under frosting conditions
WHERE & HOW
374 About next issues. Subscription, purchase of the single issues

powrót do strony głównej